Skip to main content

Part 2 : Dah lama x update blog!!!

Salam....

Jumpa in Part 2...kalau blog ni ada perasaan...mesti dia merajuk...tp,nk wat camne?bz.....memanjang..coverage internet kt umah pon X OK..harapkan balik umah mak..coverage internet full bar! Tp...dah melayan si kecil...bile masa dtgnya idea nak menulis blog.

This time nak kongsi cite tentang penggunaan botol BPA yg kini telah diharamkan oleh kerajaan Malaysia...Huh! Mungkin aku terlepas pandang aspek tu...memang aku ada TERbeli botol AVENT jenis clear plastik... (Avent terdapat dalam 3 jenis -HONEY,MILKY,CLEAR)...

Honey color - Polyethersulphone (PES) terdapat dlm warna madu berwarna alami dan merupakan bahan yang sangat tahan lama. 'High quality' ia bererti bahawa itu adalah tahan panas, tahan kotor dan lasak. Selain, botol PES mempunyai kelebihan sedikit kerana itu lebih mudah dibersihkan.

Milky pulak - Polypropylene (PP) mempunyai rona susu dan merupakan bahan yang lebih lentur. Philips AVENT botol yang diperbuat dari material ini mempunyai cincin penyesuaian untuk memastikan rok unik pada puting susu bekerja secara optimum.

Clear - Polycarbonate (PC) adalah plastik yang jelas yang sangat tahan lama. Polikarbonat plastik digunakan dalam botol bayi, botol air, peralatan perubatan, peralatan olah raga dll kerana kurang kemungkinan retak atau pecah, yang boleh menyebabkan kecederaan. Namun, Polycarbonate mengandungi Bisphenol A ;-P

Penjelasan kt atas ni...sebagai panduan pengguna2 botol AVENT...Tp saya ada 1 botol yg masih belum digunakan. Pasni...saya nk citer tentang cara2 penjagaan & penggunaan botol BPA...sbb selama ni orang x kisah pon botol BPA atau x...tp saya skrg...botol air sendiri pon saya cek...heehee...

Tunggu part 3...bole???

Jumpa lagi.....

Comments

Popular posts from this blog

TIPS LEGAKAN SAKIT TEKAK AKIBAT SELESEMA

Assalamualaikum,

Sokk sekk sokk sekk sokk sekk..hmmmmmmmh....[selesema daaa]

Dah seminggu kot menghidap selesema [org kata selesema juga slh satu cara penghapus dosa2 kecil..kalau kita bersabar la] Kali ni, kami sekeluarga diserang virus selesema + batuk serentak.. yg lbh parah ble mak & husben 'jatuh' demam...bole gtu ayat??? Aku demam gak..tp 1 mlm jek..

Dari hari Rabu minggu lps sampai arini... mula2 sakit tekak jer...Perit sgt ko.. gigih...aku meng'google'..tips2 melegakan sakit tekak...

Antara tips mudah yang boleh diamalkan untuk melegakan sakit tekak dan batuk selain dari mengambil ubat batuk yang diambil di klinik/farmasi adalah :

1) Air limau + Madu – Ambil segelas air suam dan campurkan dengan perahan jus limau nipis. Tambahkan sesudu kecil madu lebah. Kalau dapat madu lebah yang ori tu lagi bagus. Amalkan minum air limau ni 3 kali sehari.

2) Asam Jawa – Campurkan satu sudu asam jawa ke dalam segelas air. Kacau dan biarkan seketika kemudian tapiskan. Minum …

Jangan lupa singgah makan di Ledang a.k.a Tangkak

Assalamualaikum,

Kami sekeluarga bukan la jenis suka makan luar..tapi sejak 4 tahun menetap di daerah Ledang ni, aku 'spot' beberapa gerai makan 'especially' waktu sarapan dan minum petang yang memang famous amos lar. Feberet kami laki binik minum petang @ 'mengeteh' bersama...

Kalau lalu Tangkak waktu pagi.. korang akan perasan ROTI CANAI TERBANG berhampiran surau anjung batu. Selepas exit tol tangkak.. kalau ke arah pekan tu sebelah kiri driver. Heee.. memang mabeles roti canai dorang. Sampaikan sesape yang menginap di Mawwadah Inn pon akan dapat token sarapan pagi kat situ.

Nasi Lemak Ayam berempah pulak kat depan SMK Tun Mamat di kedai makan 'PELADANG' kitorang panggil.. memang sodap! Tapi awal pagi lar.. kalau korang singgah kul 9-10 memang dapat saki baki rempah jer. Hikhik.. Nak2 kalau hari bekeje.. memang la cepat lakuuu.

Jom menge'teh' petang2... balik opis kalau ada masa.. singgah kedai mak teh.. berhampiran SMK TUN MAMAT jugak. Keda…

Rumah Peranginan Persekutuan - Federal Villa, Langkawi

Salam,
Hari ini mumy nak bagi sedikit info...mumy ni kalau bab bercuti semua nak berbajet! Janji bole jalannn..haahaa..tiket flight+hotel x sampai RM1,000 kott..So kesimpulannya, nak bercuti2 x semestinya kena ada banyak duit.. Yang penting bijak mengurus bajet yang ada..Hati mesti kena happy & tujuan utama  bercuti adalah untuk 'release tension'!!! huuhuu...
Kat sini mumy nak tunjuk korang hotel yang mummy check in @ Langkawi..khas utk kakitangan kerajaan..Jgn sia2kan kemudahan yang ada...Log on website nih : 
http://peranginan.bph.gov.my/

Di atas serba ckit, gambar2 yang di ambil ketika berada di Federal Villa...kadar yang dikenakan memang amat berpatutan.. so, ape kata korang cuba mohon kalau ada 'planning' nak bercuti di langkawi =)
Jenis2 bilik & Kadar utk semalam :- Bilik Suite RM 132.00
Bilik Deluxe RM 77.00
Bilik Standard RM 55.00

Beralamat di : Lot 1698, Pantai Tengah, Mukim Kedawang, 07000 Pulau Langkawi, Kedah Yang penting....kita ENJOY!
Mumy nab&…