Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2011

:: Cloth Diaper dah terjual ::

Salam blogger,

Alhamdulillah... walaupon x banyak..tp ini permulaan baik bagi aku & kawan aku..Pn Mariaton untuk memulakan bisnes kecil2an kami menjual Cloth Diaper.

Kami masih baru&banyak lagi kami perlu blaja ttg 'dunia' CD ni...kita belajar sama2 yer....x susah ponnn..
INSYAALLAH...



Thanks wat kawan2 yang support kami.Nantikan lebih byk corak@brand CD akan dtg...huuhuu..

Love;
Lyna.

Baby & Cloth Diaper

Salam blogger,
Kali ni saya nak kongsikan pengalaman menggunakan Cloth Diaper...Pics kat atas tu Nabeela menggunakan cloth diaper jenis Rainbow BB.So far dia selesa...dan perlu ditukar kpd CD yang lain antara 3-4 jam kalau tak 'poo~poo'.
Pics kat atas ni nabeela guna Sunny baby minky...comfortable sgt2 tgk dia pakai.CD sangat mudah digunakan bagi yang rasa nak jimat pada masa akan datang.Memang kita terpaksa mengeluarkan modal permulaan membeli lampin kain moden ini.Tp walaubagaimanapun, ia sangat berbaloi...Berapa banyak sangat tenaga kita gunakan untuk membasuh CD ni jika dibandingkan dengan perlu memperuntukkan sejumlah wang untuk membeli 'Disposable Diapers'(DD) tiap2 bulan apabila dapat gaji.
Cloth diaper ni sama mcm DD cuma ia diperbuat daripada kain (material yg sgt bagus)boleh dibasuh & dipakai berulang kali...Tapi kebaikannya sgt banyak berbanding 'pampers'/ lampin pakai buang yang biasa.Di bawah, contoh pengiraan.....penggunaan CD atau DD.

Saya …

:: Kasih tiada penghujung_PART2 ::

Salam blogger,

Jumpa lg dalam 'kasih tiada penghujung'.....PART 2.

Kali ni nak cerita tentang kasihku terhadap nabeela...kasih seorang ibu kpd anaknya...
Pagi-pagi...kul 6.30...waktu bangun tido nabeela..x kira hari aku bekerja ataupun hujung minggu..(Aaaargh! sabo jek..) Tapi ble ingat semula, aku dah ada ANAK ok!!! Soooo,wake up!!!



Kalau hari cuti...susukan, suapkan makan, mandikan nabeela...then, kul 10.00 lebih dia akan merengek nak tido semula pas bermain-main.'Time' tu lah aku mandi, basuh baju...kdg2 lom sempat wat keje lain...nabeela dah bangun.Aku akan hadapkan dia depan TV..bg dia permainan..selagi kita ada depan mata dia..dia xkan 'mengaruk'...kre mcmni la dia ckp... "Mummy..please don't leave me alone!!!!"

Tengahari...dah siap masak,cepat2 aku makan dengan daddy&atok nabeela...pastu sembahyang...baring lg...tgk movie ke...melayan nabeela bermain..sambil susukan dia...dia akan tertido sekejap.

Petang sudah.....mandikan nabeela…

::Kasih tiada penghujung_PART 1 ::

Salam blogger,


SYURGA UNTUKMU IBU

Sudikanlah membaca isi hati seorang anak&ibu tentang kisah ibu kepada anaknya...dan anak kepada anaknya....

Kisahnya bermula bila seorang ibu melahirkan seorang anak perempuan dengan segala susah payahnya serta bertarung nyawa...kemudian,anaknya dibesarkan bersama suami tercinta selama 13 tahun dengan kehidupan penuh ceria&bahagia. Akhirnya, dia membesarkan anak perempuannya sendirian kerana pemergian suami tercinta akibat barah paru-paru.Anaknya disekolahkan dengan hasil titik peluh menjual nasi lemak dan bekerja dikantin sekolah.Sehinggalah anaknya mencapai umur 18 tahun...melanjutkan pelajaran ke peringkat sijil&diploma di Politeknik.


Setelah itu, anak bekerja dan berkahwin pada umur 24 tahun...melahirkan pula seorang bayi perempuan.Ibu tetap dipelihara bersama...dibawa kemana pergi...seperti mana ibu ini menjaga anaknya semasa kecil.Kini, ibu ini menjaga pula anak kepada anaknya...betapa besar&hebat pengorbanan seorang ibu yang tia…

" Tolong ingatkan aku...."

Salam blogger,


" Jangan disusun kata-kata penamat
Jangan disebut baris ayat keramat
Biar lenyap diserap sunyi
Biar senyap yang tak menyepi

Tolong ingatkan aku
Kisah kau tersedar
Dengan saku penyeluk masa Mari patahkan papan markah lama
Mari padamkan buku tiga lima
Biar luka sembuh sendiri
Biar lupa dimakan hari

Tolong ingatkan aku
Kisah kau tersedar
Dengan saku penyeluk masa
Kau dampingi aku
Setiap detik jantungku berdetak
Setiap nota jiwaku berlagu-lagu

Bila marah merasuk minda
Kecewa menyelubungi jiwa
Aku lupa....................."



Antara bait2 lirik pemenang AJL ke 25 yang berlangsung semalam...Aku bukan la juri profesional...dah bukan 'profesyen' aku pon dlm bidang muzik ni..Lagu yang mana sedap dihalwa telinga..lagu itulah yang 'menang' dihati aku dan bagi aku, aku lebih suka menilai kemantapan suara penyanyi itu sendiri...Apa2 pon aku ucapkan TAHNIAH kepada Juara & bukan juara...they're doin' great..heehee ;-P

Secara overall..show malam tadi m…

~erti CINTA sebenar~

Salam blogger,
Apa yg ada pd tarikh 09.01.2011???xde ape pon....it's SUNDAY...lepak with family...Aku wat new post ni sempena malam ni ada AJL25..bole x? Aku cuma suka lagu YUNA..'Cinta Sempurna' & ADIRA.. 'Ku ada kamu' bg aku kedua lagu ni amat bermakna bg diri aku.Walaupun aku ni bkn seorang yg puitis...kreatif....but sensitif (heehee..) tapi ada jugak la 'feeling' dengan lagu CINTA CINTUN nih..


Sejak Nabeela Raisya lahir ke dunia...she's my love!!! She had complete my life.... Lirik lagu ni aku abadikan utk Nabeela Raisya..Mummy fall in love with U baby....

~CINTA SEMPURNA~
Aku Manusia Lemah
Selalu Terjatuh
Berbeda Aku Dari Mu
Kau Berdiri Teguh
Aku Serba Tiada
Aku Kekurangan
Dan Bila Kau Tiba
Aku Hilang Dari Kewujudan

Sempurnanya Sifatmu
Tulusnya Hatimu
Jujurnya Niatmu
Tingginya Kesabaranmu
Lepaskanlah Diriku
Kerna Aku Tak Mampu
Tuk Menanggung
Sebuah Cinta Sempurna
Darimu
Bukan Aku Tak Pernah Mengerti Dirimu
Kusanjung Setiap Kata Cinta …

~Hubby and I ~

Salam blogger,
Let me introduce..Razman bin Rahmad..x perlu bgtau lg...he is my hubby..<3

Aku berkenalan dgn hubby sekitar bulan Julai 2007 semasa bekerja di sebuah sykt swasta.X lama bercinta...kemudian, mak dia nak masuk meminang (dah jodoh....x sangka I..) 22 disember 2007 kami mengikat tali pertunangan.1 tahun 3 bulan, setelah menempuh pelbagai dugaan&cabaran 'alam pertunangan'....kami akhirnya selamat diijabkabulkan di Masjid Jamek,Segamat pada 3 April 2009.

 Tu jer...xtau nak cite pe lg..kira la sendiri...dah bape tahun kitorang 'kenal'..kami akan sentiasa memperbaiki diri untuk menjadi pasangan bahagia di dunia&di akhirat..Do'akan juga rumahtangga kami bahagia, sentiasa diberkati, diredhai oleh-Nya serta memperoleh anak2 yg soleh&solehah.Amiiiiiin.
Lot's of  Lurve; ~Lyna~



:: My B.F.F list ::

Assalamualaikum w.b.t

Kali ni nk cite pasal my best frens.. Biasala..aku kan kepohchi..over! Mana2 pegi mesti nak cari kawan yg best! Tu yg jadi BESTpren trus.

Aku menghargai persahabatan kita semua selama lebih 8 tahun. Mungkin kerana saling faham memahami..kita bole 'get along together for such a long time...' Ada antara mereka...aku dh kenal lebih dari 8 tahun. Aku xsuka cari musuh...aku paling xsuka provokasi [sape suka???]..aku akan jauhkan diri sejauh mungkin dari org yang aku rasa bawak aura negetif..that's me lar =P

Apa2 pon girls...thanks to be my besprens...dunia&akhirat..I LOVE ALL OF U SO MUCH!!! Harap persahabatan kita akan kekal hingga ke akhir hayat......Dan hanya Allah yg mampu membalas segala perbuatan baik korang kt aku...muaaahsss ;-)

HERE THE LIST...IT'S NOT RANKING...aku susun yg paling terdahulu aku kenal...


Aku kenal dila sejak form 1@SMK Canossian Convent...masih berhubung...dan dia lah pengapit aku masa aku kawen.Dia kawen nt....aku xtau la sape…

welcome 2011..goodbye dear 2010 :'(

Salam blogger,

Tup...tap...tup...tap....

Dah 2011...cepatnya masa berlalu....2010 byk meninggalkan kenangan manis dan pahit bg aku...tp kita cite kisah2 manis dulu k...

Kenangan manis 2010...




Nabeela Raisya bt Razman is born on 22nd Jun 2010...ni baru btol2 kenangan manis.Inilah tujuannya aku membina blog ni..supaya kenangan ni xkan hilang dlm memori atau diary hilang terbakar...huuhuu~~ So,nabeela...u r the 'sweetest' thing happen in my life..u've complete me as a woman!

Kenangan pahit utk dikenang....






Ni lah..kenangan yang sukar padam dari ingatan sampai ble2....tp skrg Alhamdulillah..doktor dah sahkan nabeela is free from disease...Alhamdulillah.Kalau tgk dia skrg...semua org gerammmm...mcm xpercaya dia dulu pernah sakit..dan harapan utk kembali sediakala hanya 50-50.Harapan aku sgt tinggi utk dia..do'a x putus2...supaya dia sihat spt kanak2 lain & semoga aku dapat melihat dia berjaya 1 ari nanti...semoga beela menjadi insan yang berguna kepada keluarga,agama,b…